Violin

Violinisten

Edith Westerholm Kiendl

Det var av min morfar Julius jag lärde mig att älska fiolen. Julius tyckte mycket om musik och var en duktig violinist och violast. Under studietiden i Tyskland brukade han tillsammans med en kompis på piano ackompanjera stumfilmerna som visades på biografen. Hans far ogillade detta eftersom Julius mestadels spelade fiol och var ute och festade för de pengarna han hade tjänat in på biografen. Studierna blev det inte mycket av och efter ett tag beordrades Julius istället att komma hem till sin lilla österrikiska hemstad och börja jobba. Där fick han leva ut sin musikaliska talang i en borgarlig stråkkvartett och där, fast ett halvt sekel senare, på landsbygden i sydöstra Österrike, är jag uppvuxen.

Curriculum Vitae

Efter gymnasietiden studerade jag fiol och violinpedagogik på musikhögskolan i Graz.

1993 tog jag min examen i violinpedagogik.


Därefter fortsatte jag att studera fiol och kammarmusik på Salzburgs musikhögskola Mozarteum.

Vid sidan om studierna spelade jag mycket kammarorkester och undervisade i fiol på musikskolorna i Teisendorf och Oberndorf.


1996 tog jag mitt konsertexamen på Mozarteum med högsta betyg. Som årgångens bästa elev i avdelningen stråkinstrument belönades jag med det österrikiska vetenskapsministeriets utmärkelsepris 1996.


1997 fick jag en tjänst som violinist i kammarorkestern Musica Vitae i Växjö.


2002 - 2005 var jag verksam som fiollärare på musikskolan i Ljungby.


Vid sidan om mitt jobb i Musica Vitae ägnar jag mig gärna åt att spela kammarmusik i alla tänkbara kombinationer.