Om

När jag var liten ville jag bli författare.

Jag älskade sagor och berättelser och drömde om att själv skriva spännande böcker för barn.


Som 14åring fick jag, som dittills mest tyckt att fiollektionerna var en plåga, vara med i ett orkesterprojekt på musikskolan

som leddes av den berömde cellisten och dirigenten Heinrich Schiff.


Detta blev en överväldigande upplevelse som verkligen öppnade ögon och öron för mig.

Jag insåg att musiken är det språket som man når människorna med på direkten eftersom den har förmågan att gå rakt in i hjärtat.


Då bestämde jag mig för att bli musiker.


Efter studietiden i Salzburg blev jag erbjuden att spela fiol i kammarorkestern Musica Vitae i Växjö vilket jag nappade på med en gång.


Jag hade aldrig tidigare vistats någon längre tid utanför mitt hemland Österrikes gränser och tyckte det skulle vara mycket spännande att flytta till Sverige. Dessutom älskar jag att spela kammarorkester.

"Ju mindre rutin, desto mer liv." (Amos B. Alcott)

Om mig

Om man som jag haft förmånen att i vuxen ålder får ett hemland till så kan det hända att man blir lite extra intresserad av politik.


År 2003 började jag vid sidan om musikerjobbet att läsa programmet Internationell Administration med Språk på Växjös universitet. Detta innebar studier i språk samt statsvetenskap. 2006 tog jag kandidatexamen i statsvetenskap.


Visst var det en rolig utmaning att studera ett ämne som ligger så långt från musikens värld men det var inte det jag ville syssla med.


"Se världen i ett sandkorn

och himlen i en blomma,

Upplev oändligheten i din hand

och evigheten i en timme"”

(William Blake)

Mitt intresse för örter och alla slags naturläkemedel väcktes för många år sedan. Likaså tilltalades jag mycket av synsättet att betrakta människan som en helhet av kropp, själ och ande.


I centrala Europa där jag är uppväxt betraktas homeopati och naturläkemedel som en värdefull och därmed självklar del av läkekonsten. I stort sett alla apotek tillhandahåller örtmedicinska samt homeopatiska preparat som de även ger information och råd om.


Här i Sverige är synen på alternativa och komplementära metoder en annan. Man håller sig helst till den västerländska skolmedicinen.

Huskurer, örtpreparat och homeopatiska läkemedel finns lite vid sidan om, men är inte lika vanliga och uppskattade som på kontinenten.


Själv undviker jag gärna att ta till piller vid mindre åkommor och vet av erfarenhet att min kropp mår bra av bli hjälpt av naturens apotek, det vill säga örter och rätt sorts mat.


Jag började att fördjupa mig i böcker om ayurveda, den gamla indiska läkekonsten och lärde mig en del om hälsosamma kost- och levnadsvanor.


Det jag var ute efter var ett sätt att hålla mig frisk i den bemärkelsen att jag helst ville bemöta blivande hälsoproblem innan de hunnit göra mig sjuk.

Hösten 2012 bestämde jag mig för att lära mig två olika healingmetoder som skulle komplettera varandra.

Valet föll på Reiki som är en naturlig healingmetod för stressreducering och djupavslappning och har sina moderna rötter i Japan och Tibet.


Min första Reikikurs gick jag hos Maria Nylow i Stockholm i februari 2013. Det blev en överväldigande erfarenhet, jag forsatte och tog sista steget till Holy Fire Reikimaster i Glastonbury våren 2016.

Reikin öppnade en helt ny värld för mig. För att fördjupa mig ytterligare började jag även att lära mig Angelic Reiki, en relativ ny form av Reiki där man helar med hjälp av änglaenergi. Min Angelic Reiki lärare blev Gun Moss Bjerling i Göteborg. I april 2017 tog jag graden till Angelic Reiki professional utövare.


"Det är omöjligt att försumma roten och likaväl vårda grenarna."

(Konfucius)

Medan Reiki hade varit ett impulsivt val av något som var helt nytt för mig kändes det ganska självklart att välja Bachs blomsterdroppar som min andra healingmetod.

Dessa droppar, som är mycket populära i Österrike, hade jag under en period under tonåren använt för att få bukt med mina allergiproblem. Blomsteressenserna hade då haft en mycket bra effekt på mina åkommor.

Jag bestämde mig för att lära mig Bach blomster metoden från sitt ursprung, som är Bach Centret i England, som grundades av Dr. Bachs assistenter efter Dr. Bachs bortgång år 1936.


Utbildningen till Bach Foundation Restistered Practitioner (BFRP) görs i tre steg, och jag började min första kurs våren 2013 som en distanskurs.


Snart blev jag helt fascinerad av Dr. Bachs värld av blomsteressenser. Jag bestämde mig för att gå hela utbildningen till practitioner för att lära mig allt om blomsternas verkan och användning och för att kunna föra vidare kunskapen till andra.


Andra och tredje delen i utbildningen gick jag i Österrike. Den tredje delkursen, som även inbegriper praktiska moment, blev jag klar med under våren 2015.

Sedan mars 2015 finns jag med i Bach Centrets register som kvalificerad rådgivare för Bach blomsterdroppar.